Træskonnerten Lilla Dan danner ramme om en række spændende debatter og events, når Folkemødet igen i år løber af stablen den 15-17 juni.

Sammen med gode samarbejdspartnere afholder vi i Lauritzen Fonden flere forskellige events fredag den 16. juni , som på forskellig vis adresserer udfordringer på beskæftigelsesområdet og sætter fokus på hvordan vi kan gå nye veje for at hjælpe unge på kanten af arbejdsmarkedet i uddannelse eller job.

I finder os yderst på Ydermolen i Allinge Havn, H1.

Program – fredag den 16. juni


Kl. 13.30-14.30

Hvordan får vi 40.000 unge i uddannelse eller job?

Oplev en anderledes samtale, hvor du kommer helt tæt på unges levede erfaringer på godt og ondt. MedVind i Østerbyen og Socialt Udviklingscenter SUS inviterer alle ombord på skibet Lilla Dan til en fælles samtale med unge, der på egen krop har slået sig på det danske uddannelsessystem. For skal vi skabe forandring, er vi nødt til at forstå kompleksiteten af de udfordringer, unge møder i fx folkeskolen, familien og systemet generelt. Baggrund: MedVind i Østerbyen har i samarbejde med SUS udgivet publikationen, ’Unges stemmer – erfaringer med overgangen til uddannelse og job i Esbjerg.’ I udarbejdelsen har 53 unge givet deres vidnesbyrd, som er det bærende element i publikationen. De unge fremsætter otte konkrete ønsker, der kan bane vej for forandringer på området og skabe bedre børne- og ungeliv.

Deltagere
Cecilie, Elev, FGU Vest
Frederik, Elev, FGU Vest
Ayda, Elev, FGU Vest
Sussi Mack, Facilitator & chefkonsulent, SUS – Socialt Udviklingscenter


Kl. 14.30-15.00

Mød MedVind i Østerbyen: en dansk forandringsalliance

Hvordan løser vi vilde problemer? Få en uforpligtende snak og bliv klogere på collective impact.

Hvordan får man alle unge i et udsat område i uddannelse eller beskæftigelse? Denne komplekse problemstilling er MedVind i Østerbyen sat i verden for at løse. Med udgangspunkt i collective impact-metoden, arbejder alliancen med at øge den sociale mobilitet i et boligområde i Esbjerg. Alliancen bygger på et 12-årigt partnerskab mellem Esbjerg Kommune og Lauritzen Fonden. Så vil du gerne blive klogere på, hvordan man arbejder med collective impact, eller høre om erfaringer med et langsigtet partnerskab mellem kommune og fond, så kom og hils på. Vi inviterer til en uforpligtende dialog, hvor der er mulighed for at stille alle de svære spørgsmål. Det kan også være, at du er nysgerrig på nogle af de indsatser, der er igangsat, samt de erfaringer, vi allerede har fra bl.a. dagtilbud, skole og fritid. Relevant for kommune, NGO’er, politikere og fonde.

Deltagere
Inger Juhl Jensen, Kommunikationskonsulent, MedVind i Østerbyen
Line Terp Hansen, Datakonsulent, MedVind i Østerbyen
Tine Nørholm Larsen, Specialkonsulent, MedVind i Østerbyen
Ulla Visbech, Kulturchef, Esbjerg Kommune
Inge Grønvold, Direktør, Lauritzen Fonden
Karoline Duus Lindegaard, Erhvervs-ph.d.-studerende, SDU og MedVind i Østerbyen
Kathrine Geisler Madsen, Souschef, Lauritzen Fonden
Claus Julius, Backboneleder, MedVind i Østerbyen


Kl. 15.15-16.00

Fremtidens beskæftigelsesindsats – relationer før systemer

Vi skal give mere plads til relationer, når vi hjælper unge i job og uddannelse. Kom og hør hvordan!

Hvert år står knap 50.000 unge mennesker uden job og uddannelse. Mange af dem har sociale eller helbredsmæssige udfordringer, der kan spænde ben. Og alt for mange af dem føler sig ikke tilstrækkeligt hjulpet af de job- og uddannelsesindsatser, de får tilbudt. En del af problemet er – groft sagt – at måden vi har indrettet vores beskæftigelsessystem på, gør det svært at skabe plads til de tætte og meningsfulde relationer, samtaler og aktiviteter, som vi ved er afgørende for at hjælpe de unge videre. På Lauritzen Fondens båd vil vi denne eftermiddag dele nogle af vores erfaringer fra ungeindsatser på hhv. Vindmøllen i Esbjerg og Aspiranterne i Helsingør. Vi giver et indblik i, hvordan vi i praksis kan sætte relationer før systemer – og peger også på, hvordan vi med afsæt i det relationelle kan gentænke vores beskæftigelsesindsatser og skubbe på for en række større og mere strukturelle forandringer på området. Kom og tag del i samtalen om fremtidens ungeindsats.

Deltagere
Mathias Bruhn Lohmann, Udviklingschef, SUS – Socialt Udviklingscenter
Allan Klie, Direktør og stifter, Aspiranterne
Kathrine Geisler Madsen, Souschef, Lauritzen Fonden


Kl. 16.30-17.15

Kunst, kultur og social navigation i ungeindsats i Helsingør

Workshop om pejlemærker og værdikompas i social ungeindsats på Kulturhavnen i Helsingør!

Associationer til et maritimt sprog skaber et kropsligt billedsprog, som bruges til at visualisere egen situation og ståsted for unge i udsatte positioner i Helsingør. Når vi bevæger os på vandet, er det tydeligt, at vores præ-besluttede kurs ikke nødvendigvis bringer os til den ønskede destination. Medmindre vi er i stand til at tage højde for ydre omstændigheder såsom vind, strøm, drivkraft og kompassets afvigelser. Det samme gør sig gældende i vores valg af livsplan. Vi kan sidde ved skrivebordet og lægge en detaljeret plan for vores bevægelser og ønskede kurs, men omstændigheder som f.eks. personlige udfordringer, kompetencer, motivation og livsbegivenheder vil påvirke og justere vores retning og mulighed for at nå det ønskede mål. Hvad har gjort at du er den du er i dag – og hvem vil du gerne være om 5 år? Eventet giver indsigt i Aspiranternes metoder, hvor der vil være plads til faciliteret refleksion og interaktiv dialog med publikum.

Deltagere
Lasse Duus, Facilitator og Aspirant Alumni, Aspiranterne
Allan Klie, Direktør og stifter, Aspiranterne
Louise Herbert, Facilitator og Terapeut, Aspiranterne
Cecilie Matzen, Facilitator og Aspirant Alumni, Aspiranterne


Kl. 17.30-18.30

På gyngende grund: En workshop med unge i “restgruppen”

Kom til workshop og deltag i samtalen om, hvordan vi understøtter unge uden job eller uddannelse

Med Lauritzen Fondens smukke skib, Lilla Dan, som ramme, inviterer Ungdomsbureauet til workshop og samtale sammen med en række unge om at stå uden for job og uddannelse. De unge, der deltager i workshoppen, har alle fortalt deres historie i bogen, De Resterende – fortællinger af unge uden job eller uddannelse, som udkom tidligere på året. Fortællingerne giver et indblik i hvordan stigma og rigide systemer påvirker deres ungdomsliv og vej i job og uddannelse. På workshoppen vil du blive præsenteret for en eller flere fortællinger fra bogen, som vil sætte rammen og tonen for workshoppens øvelser og samtaler. De Resterende er udgivet med støtte fra Lauritzen Fonden og er gratis tilgængelig for enhver, der ønsker at læse med. Læs mere på www.deresterende.dk

Deltagere
Markus Kleinbeck, Projektleder, Ungdomsbureauet


Kl. 18.30-20-30

Sundown Lounge

Lyt til chillout musik med DJ Alva Alva på Ydermolen og nyd Allinges smukkeste udsigt!

DJ Alva Alva er stifter af Foreningen Kanten – et fællesskab af unge esbjergensere og tilflyttere, der startede spillestedet Kanten i Esbjerg. Spillestedet, der primært beskæftiger sig med vækstlaget i undergrundsmusik, huser alt fra kunst ferniseringer og DJ skole, til elektroniske fester og koncerter med plads til mangfoldighed. Kanten har en safe space politik, som gør Esbjergs natteliv mere trygt. Kanten har skabt en alternativ platform for ungdomsmiljøet i Esbjerg, hvor musikprogrammet er præget af et alsidigt udvalg af subgenrer på tværs af køn og identiteter. Det er netop den stemning, der kan opleves på havnen i Allinge, hvor alle er velkomne til at nyde udsigten og lyden af lækre beats.

Deltagere
Gustav Alvarez, DJ, Foreningen Kanten


 

I løbet af Folkemødet 2023 vil I også kunne møde Oak Foundation Denmark og Østifterne ombord på Lilla Dan – dyk ned i det fulde program for Lilla Dan her.