Midlerne fra Kulturministeriets kulturpas-pulje er nu fordelt, og tre af Fondens tætte samarbejdspartnere har modtaget tilsagn om millionbeløb til deres vigtige arbejde med at bringe unge tættere på fællesskaber, uddannelse og job.
Med Kulturministeriets nye kulturpasforløb skal unge i udsatte positioner hjælpes tættere på job og uddannelse gennem deltagelse i kunst- og kulturoplevelser. Målet er, at kulturaktiviteter skal bruges som afsæt til personlig udvikling, nye fællesskaber og motivation for at tage næste skridt i livet.
Slots- og Kulturstyrelsen, der administrerer kulturpas-puljen modtog i alt 130 ansøgninger, og der blev ansøgt for i alt 276 mio. kr. Blandt de 15 projekter, der nu modtager støtte, er tre initiativer, Lauritzen Fonden allerede samarbejder med:
Fonden Aspiranterne vil styrke indsatsen for sårbare unge via kunst og kultur. I Kulturcrewet trænes unge som kulturformidlere i samarbejde med to af Danmarks førende institutioner, mens Kulturklubben skaber trygge kulturoplevelser. Projektet styrker selvtillid, fællesskab og kompetencer mod et fremtidigt arbejdsliv.
Med kulturen som løftestang er formålet med projektet at øge trivslen og engagementet hos unge i en fremskudt beskæftigelsesindsats og give dem redskaberne til at deltage aktivt i det lokale kultur- og fritidsliv. Det skal ske gennem tilrettelagte kulturforløb, som de unge selv har været med til at definere. Forløbene afvikles i samarbejde med lokale kultur- og fritidsaktører. Derudover arrangeres der 15 fælles kulturoplevelser, der skal give de unge en kulturel saltvandsindsprøjtning. Bag indsatsen står forningen Værftet, Platformen, MedVind i Østerbyen og lokale kultur- og fritidsaktører
Gennem langsigtede aktivitetsforløb med kunst- og kulturproduktion vil projektet styrke kompetencer, fællesskab og selvværd for unge, der står uden for job og uddannelse og befinder sig i meget sårbare positioner. Forløbene består af fordybet kunstproduktion, skabelse af lokale kulturevents, aktiv deltagelse på nationale kulturplatforme samt jobtræning gennem fritidsjob i vores huse og opgaveløsning for eksterne aktører. Med projektet vil vi nå nye målgrupper i samarbejde med gamle og nye partnere og udvikle nye indsats-spor ift. styrket brobygning og jobtræning.
Se den fulde liste over, de 15 projekter der har fået støtte.
Der afsættes i alt 40 mio. kr. i 2025 og 2026 til 15 kulturpasforløb for unge mellem 15 og 24 år, som ikke er i uddannelse eller beskæftigelse. Forløbene vil drage nytte af eksisterende indsatser rundt omkring i landet, der alle har det tilfælles, at de arbejder med beskæftigelse, trivsel og karakterdannelse gennem kultur-, forenings- og idrætsfællesskaber. Formålet med forløbene er at understøtte og udbrede eksisterende og nye indsatser og koncepter inden for kultur-, forenings- og idrætsområdet, som har lykkedes med at fremme beskæftigelse og trivsel blandt unge i målgruppen.