Der er brug for at rykke ved gamle vaner og forståelser af, hvad involvering og inddragelse af børn er, hvis vi skal styrke kvaliteten i børnesager i kommunerne – og dermed leve op til ambitionerne i den nye Barnets lov, der trådte i kraft i januar 2024.

Derfor er Danmarks Forsorgsmuseum, Svendborg Kommune,  SUS – Socialt udviklingscenter og Lauritzen Fonden gået sammen i et helt nyt og eksperimenterende partnerskab. Ønsket er at skabe grundlæggende forandringer i både vores syn på og praksis med involvering af børn og familier i udsatte positioner i danske kommuner.

Lauritzen Fonden støtter med 4.935.000 mio. kr. til projektet ’Bedre børnesager og børneinddragelse’, der vil udforske, hvordan vi involverer børn og unge bedre i sociale indsatser med afsæt i lovgivningen.

Det skal ske gennem etableringen af et socialt laboratorium i Svendborg og en samskabt udstilling med både historiske, nutidige og fremtidige perspektiver på børnesager og børneinvolvering.

Fortid, nutid og fremtid mødes

Projektet inddrager et historisk perspektiv på børnesager og børneinddragelse med afsæt i Danmarks Forsorgsmuseums arbejde med at samskabe socialhistorie med mennesker med levede erfaringer – med det håb, at det vil sætte skub i at styrke og perspektivere den nuværende praksis på børn og ungeområdet.

Konkret vil der i efteråret 2025 blive åbnet for en ny samskabt udstilling på museet, der sætter fokus på praksis med børneinddragelse og børnesager gennem historien og lader fortidens stemmer møde nutidens.

”På museet ved vi meget om, hvordan anbragte børn tilbage i tid er blevet set på og behandlet, og desværre også om hvor lidt deres perspektiver reelt har fyldt,” siger Sarah Smed, museumsleder ved Danmarks Forsorgsmuseum.

”Det er desuden vores erfaring, at det giver værdifuld indsigt i vores egen tids børnesyn, når vi inkluderer det historiske blik og de personlige erfaringer. Vi ser frem til at bidrage med historisk viden og formidling i projektet, så fremtidens anbragte børn og unge i højere grad vil opleve, at deres stemmer tæller.”

Planen er, at den nye udstilling skal være en vandreudstilling, der kan rejse rundt og inspirere andre kommuner i Danmark, som har taget hul på opgaven med at implementere Barnets lov.

Ny type dialog kan føre til nye veje

Det sociale laboratorium vil i løbet af 2025 invitere både børn, familier, fagprofessionelle og andre aktører indenfor til at udvikle nye konkrete ideer og forslag til, hvordan Svendborg Kommune og andre danske kommuner kan eksperimentere med og styrke deres praksis for børneinvolvering og skærpe kvaliteten i børnesager.

Metoden har været brugt med stor succes tidligere til at skabe nye veje og løsningsforslag på komplekse samfundsproblemer, forklarer Mathias Bruhn Lohmann, udviklingschef i SUS – Socialt Udviklingscenter.

Med det sociale laboratorium skaber vi en vigtig dialog mellem børn, familier, fagprofessionelle og offentlighed, som kan give nye perspektiver og skabe den læring og viden, der er brug for, når man skal finde nye veje frem. De forskellige stemmer er helt afgørende for at kunne skabe et kvalificeret og nuanceret grundlag at handle og tænke nyt på – og for at skabe ny praksis og nye samarbejder til gavn for udsatte børn og familier,” siger Mathias Bruhn Lohmann.

Nyt slags samarbejde

I Svendborg Kommune glæder man sig til samarbejdet i en helt ny type konstruktion til gavn for børnene:

”Med dette projekt udforsker vi potentialet i et bredt samarbejde mellem de mange aktører, som alle har som ambition at understøtte det gode børneliv. Den nye børne- og ungepolitik lægger op til meget mere tværgående samarbejde og inddragelse. Det her viser, at vi allerede er i gang, og jeg forventer mig meget af det kommende samarbejde på tværs af en kommune, en fond, private aktører og en kulturinstitution,” siger Jonas Wittendorf, direktør for Børn, Unge, Kultur og Fritid i Svendborg Kommune.

I Lauritzen Fonden ser man også frem til at være en del af et nyt og tværfagligt partnerskab i Svendborg.

Projektchef Kamilla Søgaard uddyber: ”For os i Lauritzen Fonden er det et kernefokus at forsøge at ændre forholdene for de børn og unge, der har det sværest. Med den her indsats prøver vi at gøre det på en ny måde.  Med både det bagudrettede og det nutidige perspektiv på børneinvolvering, kan vi sætte gang i den vigtige samtale, der kan skubbe til ændret praksis på børne- og ungeområdet, når det kommer til involvering i egen sag.”

Projektet ’Bedre børnesager og børneinddragelse’ vil løbe i 18 måneder fra oktober 2024 til marts 2026. Partnerskabet sker i samarbejde med De Anbragtes Vilkår.

FAKTA OM BEVILLINGEN

Bevillingsmodtager: SUS - Socialt Udviklingscenter

Støttebeløb i alt: 4.935.000 kr

År: 2024 - 2026