Lauritzen-prisen 2022 blev uddelt på Folketeatret søndag den 18. september.

I år gik Lauritzen-prisen til Signe Egholm og Esben Smed. De to prismodtagere blev  hyldet med rosende ord og klapsalver på scenen, og blev begge taget imod af to tidligere prismodtagere. Til at overrække prisen og fremføre priskomitéens begrundelse for valget af Signe Egholm Olsen, var Jannie Faurschou inviteret på scenen. Priskomitéen udtrykte således om begrundelsen:

”Signe Egholm Olsen kan når som helst åbne for utilpassede, ofte dunkle erfaringer, som ligger under den civiliserede overflade. På den måde renser hun fernissen af de klassiske roller, så de fremstår med friske åretegninger. Og hun giver de nye karakterer tyngde.”

Den anden prismodtager, Esben Smed, der modtog Lauritzen-prisen som årets mandlige skuespiller, fik fremført priskomitéens begrundelse af Søren Malling:

”Esben Smed drysser generøst med stjernestøvet, så når han slår sig løs, kommer alt omkring ham til live på smukkeste vis.”

Lauritzen-prisen 2022 På Folketeatret Signe Egholm ,Lauritzen-prisen Esben Smed, modtager af Lauritzen-prisen
Lauritzen-prisen 2022På FolketeatretEsben Smed, modtager af Lauritzen-prisen
LP2022_CLU3188
Lauritzen-prisen 2022På Folketeatret
Lauritzen-prisen 2022På Folketeatret
Lauritzen-prisen 2022På Folketeatret
Lauritzen-prisen 2022 På Folketeatret
Lauritzen-prisen 2022På Folketeatret
Lauritzen-prisen 2022På Folketeatret

Udover selve Lauritzen-prisen uddelte Lauritzen Fonden også fem andre priser til otte modtagere:

Wauw for en generøs præstation
Lauritzen Fondens Wauw-pris på 50.000 kr. gives til en skuespiller, som giver en overraskende præstation. I år modtog skuespiller Ragnhild Kaasgaard Wauw-prisen, og priskomitéens motivering var: ”Efter flere år som teaterskuespiller stiller Ragnhild Kaasgaard sig uforfængeligt og generøst til rådighed for portrættet af hverdagsmennesket Solvej i spillefilmen Miss Viborg. Stærkt og overbevisende.”

Et kunstnerisk og visionært talent
Lauritzen Fondens Visionspris på 100.000 kr. gives til en organisation, enkeltperson eller gruppe, som har haft modet til at turde satse, sprænge rammer og have en stærk kunstnerisk vision. I år gik denne til instruktør Jonas Poher Rasmussen, som af priskomitéen blev rost således: ”Når en kunstnerisk vision skal forløses, findes der hverken om- eller genveje. Kun veje. Og når man ser det færdige resultat, skulle man gerne føle, at den valgte vej også var den eneste rigtige. Sådan en film er Flugt og sådan et kunstnerisk, visionært talent er Jonas Poher Rasmussen.”

Pejlemærke for den kommende generation af kulturforbrugere
Modtager af Lauritzen Fondens Børne- og Ungepris på 50.000 kr. er komiker og skuespiller Anders Matthesen: ”Anders Matthesens historier er muligvis fulde af klirrende flasker, grov mobning, drøje hug og ufatteligt uforstående voksne, men historierne kommer på listig vis altid til at handle om, at det hele går meget bedre, hvis vi behandler hinanden ordentligt. Anders Matthesen er en god gammeldags moralsk fortæller af absolut nutidige børneeventyr. Et tydeligt pejlemærke for den kommende generation af kulturforbrugere.”

 Et menneske og en slider i teatrets tjeneste
Årets Backstage-pris gik i år til teaterinstruktør Charlotte Munksø og begrundelsen lød: ”Charlotte er om nogen et menneske i teatrets tjeneste. Berømmelse og omtale interesserer hende ikke. Arbejdet interesserer hende. Undervisningen interesserer hende. Generationer af skuespillere har hun undervist. Hun er en slider, og hun tør gå i detaljen; lige fra spillernes vejrtrækning til hvilken fod, der træder først. Hun er lyttende og generøs i sit samarbejde – bringer aldrig sig selv i front, men altid de andre.” Backstage-prisen på 50.000 kr. gives til en person der har bidraget ekstraordinært på en produktion, hvad end det er som dramatiker, manuskriptforfatter, tekniker, fotograf, scenograf eller lignende.


Danmarks største talenter inden for teater, film og TV
I år uddelte Lauritzen Fonden fire Believe in You-priser på 25.000 kr. Til at fremføre priskomitéens begrundelse for valget af de fire modtagere var tidligere Lauritzen-prisen modtagere Anette Støvelbæk og Søren Sætter-Lassen inviteret på scenen. Årets ene, Believe in You-pris gik til Mathilde Arcel Fock, ”Mathilde Arcel Fock behersker sine virkemidler raffineret og sikkert, og på film er hendes ansigt helt enkelt interessant. Uforfængeligt, ærligt, varmt – og dybt solidarisk med de indre verdener, hun har påtaget sig at fremstille.”

Den anden Believe in You-pris gik i år til skuespiller Simon Kongsted, ”Simon Kongsted besidder det særlige helhedstalent, som betyder, at han gestalter sine karakterer med hele kroppen og med hele sit intellekt – det hænger sammen, og han behersker samtidig at bruge sin fysik uden ord, og sine ord uden fysik – udtrykket er lige klart og dog subtilt.”

 Det tredje talent der blev hyldet med en pris var skuespillerinde Freja Sandberg Klint,

”Helt lysende var Freja Sandberg Klint i titelrollen som Maria på Odense Teater. En ung gravid kvinde uden fremtidsudsigter i et trøstesløst England. I to fulde timer bar hun forestillingen, vekslende mellem ungdommelig sødme og desillusioneret indsigt. Ærligt og usentimentalt.”

 Den sidste prismodtager af Believe in You-prisen var skuespiller Mathias Bøgelund. ”Mathias Bøgelund har været vidt omkring; fra klassisk Shakespeare til moderne digi-drama til satirisk juleforestilling. Han har spillet film, TV og radiodrama. Han har spillet på scener i stort set hele landet, og er nu nået til et sted hvor hovedrollerne begynder at gå hans vej.”

Lauritzen-prisen 2022På Folketeatret
Lauritzen-prisen 2022
Lauritzen-prisen 2022
Lauritzen-prisen 2022
Lauritzen-prisen 2022
Ragnhild Kaasgaard