Lauritzen-prisen 2023 blev uddelt søndag den 10. september på Folketeatret i København. Det var en festlig aften, hvor nogle af de vigtigste aktører på den danske kulturscene blev hyldet. Årets værter var Kathrine Abrahamsen og tidligere Believe in You-prismodtager, Pelle Emil Hebsgaard som førte publikum sikkert gennem prisuddelingen sammen med formanden for Lauritzen Fonden, Jens Ditlev Lauritzen.

Der blev uddelt 8 priser i løbet af aftenen, hvor også Andreas Odbjerg kom forbi og gav et par numre, ligesom den unge sangskriver, Sasha Adrian, der tidligere har modtaget støtte fra Lauritzen Fonden, sørgede for musikalsk underholdning.

Lauritzen Fonden ønsker alle prismodtagerne tillykke og takker for en fantastisk aften på Folketeatret.

 

Se alle de dygtige prismodtagere herunder:

 

Lauritzen-prisen

Johanne Louise Schmidt og Lars Brygmann

Lauritzen-prisen er blevet uddelt hvert år siden 1993 – og før det som Henkel-prisen til kvindelige skuespillere siden 1965.

Til forskel fra de fleste andre teater- og skuespillerpriser er Lauritzen-prisen ikke blot forbeholdt scene-skuespillere. Der lægges derimod stor vægt på bevågenhed og aktualitet i selve spille- og udtryksformen, så prisen kan også tildeles personer på grundlag af en række unikke præstationer inden for film og TV.

Prismodtagerne bliver udvalgt af en priskomité, og priserne kan derfor ikke søges.

Lauritzen-prisen er på kr. 250.000 til hhv. en mandlig og kvindelig skuespiller. Hermed markerer prisen sig som én af de absolut største skuespillerpriser herhjemme.

I år gik Lauritzen-prisen til: Johanne Louise Schmidt og Lars Brygmann.

 

Udover hæderen og de kr. 250.000 modtog de to Lauritzen-prismodtagere også 50.000 kroner hver, til en selvvalgt mærkesag

Johanne Louise Schmidt valgte at give sin støtte til Joannahuset, der er et børne- og ungekrisecenter i København. Lars Brygmanns valg faldt på Sind Ungdom, der arbejder for at bryde tabu og tavshed om psykisk sårbarhed blandt unge.

Børne- og Ungeprisen

Teater Patrasket

Prisen på kr. 100.000 gives til en enkeltperson, organisation eller gruppe, der har børne- og unge målgruppen i fokus og har taget hånd om et relevant emne i øjenhøjde med sit publikum. Priserne gives til produktioner/projekter inden for teater, film, radio og TV – eller noget, der går på tværs af disse platforme og har haft modet til at sprænge rammer og have kant.

Foto: Søren Meisner

Backstage-prisen

Peter Albrectsen

Prisen på kr. 50.000 gives til en person, som normalt står i skyggen af skuespillerne på en produktion. Prisen gives til en person inden for enten film, tv eller teater, som har bidraget ekstraordinært flot gennem en hel karriere eller på en enkelt produktion og som qua sit arbejde får skuespillerne til at fremstå endnu bedre i deres præstationer. Prisen kan gives til alt lige fra en dramatiker, en manuskriptforfatter, en tekniker, en fotograf, en scenograf, en kostumedesigner eller lignende.

Believe in You-prisen

Alexander Mayah Larsen, Hanin Georgis, Jonathan Bergholdt og Petruska Miehe-Renard

Der uddeltes i år fire priser á kr. 50.000 til unge talenter, som har gjort sig flot bemærket i løbet af året eller som i det hele taget har markeret sig som store talenter med et godt potentiale, der er værd at satse på.


Foto: Katrine Møbius

 

Fokus på Lauritzen Fondens sociale arbejde

Under prisuddelingen bliver der desuden sat fokus på tre almennyttige indsatser, vi er særligt stolte af at have støttet. I 2023 satte vi fokus på:

Skolens Venner
MYOB
Ungdomsbureauet